zondag 30 november 2014

Bibliotheekstoelen


Library chair
In het Groninger Museum bezocht ik afgelopen weekend onder andere een tentoonstelling van werken van ontwerper Nacho Carbonell (1980). Carbonell werd geboren in Valencia en volgde zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven, waar hij cum laude afstudeerde. In 2009 werd hij tijdens Design Miami Basel uitgeroepen tot Designer of the Future en in datzelfde jaar nomineerde het Design Museum Londen een van zijn ontwerpen als Design of the Year. Ook de NYT pikte hem op en interviewde hem in 2012. 

Was mijn bezoek toeval? Volgens mij niet, want ik werd geraakt door een paar nieuwe werken die Carbonell speciaal voor deze tentoonstelling maakte, geïnspireerd door bibliotheken en archieven. Bij uitstek plaatsen om ideeën op te doen en nieuwe concepten te ontwikkelen, die door de kunstenaar gesymboliseerd worden in de vorm van wolken of verzamelingen hokjes boven stoelen. 




Opposition


Objecten stelt de ontwerper zich voor als levende organismen. Carbonell ontwierp diverse series en projecten waaronder Evolution die zich in de collectie van het Groninger museum bevindt en die bestaat uit hybride vormen die doen denken aan dieren, cocons of nesten. Evolution gaat over het zoeken naar rust in een rusteloze wereld die via allerlei media onze huiskamer binnendringt. De krant die elke dag door de brievenbus op de mat valt, is daar een symbolisch voorbeeld van. Om die boze wereld buiten te sluiten, maakte Carbonell een drietal opvallende objecten van papier mache, met als basismateriaal kranten. De drie coconachtige zitmeubels, ConfrontationEquality en Opposition (alle van 2011) zijn steeds bedoeld om met iemand anders in te zitten en op die manier gaf hij vorm aan de sociale interactie van het ‘samenzijn’.

Equality

De tentoonstelling is te zien tot en met 22 maart 2015. 

Geen opmerkingen: