maandag 24 november 2014

Op ontdekkingsreis met een schip



 Een bezoek aan de Fondation Louis Vuitton  in Parijs is een belevenis die ik iedereen kan aanraden. Het museum werd geopend op 26e oktober, ligt in de Jardin d'Acclimatation en is bijna 12.000 vierkante meter groot. Het gebouw symboliseert een schip, waarmee je op ontdekkingsreis kunt gaan. Ook is er een referentie aan het schip in het embleem van Parijs. 





Elf verschillende galerieën kan je er bezichtigen. Tot 5 januari is de eerste tentoonstelling te zien; gewijd aan de ontwikkeling van het nieuwe museum, dat werd ontworpen door de Canadese architect Frank Gehry. In het museum zal de vaste kunstcollectie van Louis Vuitton Moët Hennessy te zien zijn. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen en vinden er artistieke evenementen plaats. Het museum heeft een groot auditorium waarin concerten en andere voorstellingen gegeven kunnen worden.












Genoten heb ik van de maquettes van architect Frank Gehry, die niet in vitrines staan zoals meestal het geval is. Als je vanwege de kwetsbaarheid met een beperkt aantal bezoekers in de zaal mag, voelt dat alsof je in een juwelenkist rondloopt. 


Een andere bijzondere ervaring was de Composition for a new museum van Oliver Beer, waar 5 bezoekers tegelijk omgeven door zangers de architectuur van een zaal beleven. 
  
Opvallend is dat het gebouw minstens evenveel tot de verbeelding spreekt als de tentoonstellingen en voorstellingen. Vanaf de verschillende terrassen heb je verrassende doorkijkjes op de omgeving en in de verte. Het is alsof het gebouw je met een nieuwe blik naar buiten laat kijken. 












"We willen op deze manier iets teruggeven aan onze medewerkers en aan het publiek", zo zegt Arnault 

Bernard Arnault, de directeur van luxebedrijf LVMH. "De tentoongestelde kunst is zeer divers."

Geen opmerkingen: