zondag 3 mei 2015

Gebrild op reis door ruimte en tijd



 

Na de ervaring met de Google glass bril had ik gisteren voor het eerst een virtual-reality bril op; de Oculus Rift.  Namelijk bij het bezoeken van de tentoonstelling Blikvangers, die momenteel in het Nationaal Archief in Den Haag te zien is. Interessant om te zien of deze manier van tentoonstellen meer gebruikt zal gaan worden om een bijzondere ervaring met uniek materiaal uit beeldbanken te  bieden.

Screenshot van de Photopolis applicatie. Met dank aan het Nationaal Archief
Speciaal voor Blikvangers is een virtuele stad gebouwd; Photopolis. Met  de Oculus Rift-bril gekoppeld aan een Xbox-controller kan de bezoeker via een virtual reality-tour zelf de collectie verder verkennen. Photopolis is een stad vol met wolkenkrabbers en andere gebouwen, verdeeld over diverse wijken. De wijken staan voor bepaalde thema’s, zoals de Eerste Wereldoorlog of een bekende fotograaf, de hoogte van de gebouwen voor het aantal foto’s dat binnen dat thema tentoongesteld is.  In totaal zijn in Photopolis 10.000 foto’s te ontdekken. Dit is een selectie uit de 1,2 miljoen foto’s die via een beeldbank ontsloten zijn. In totaal heeft het Nationaal Archief 15 miljoen foto’s in bezit.

Foto Johannes Scholten Piet (‘Zigeunerleven’), ongedateerd Nationaal Archief/ fotocollectie Joh. Scholten
Onder de virtuele begeleiding van Koen Hauser; Fotograaf des Vaderlands, kan de bezoeker met de 3D bril op over de Photopolis vliegen; fotoverzamelingen uitkiezen en van dichtbij bekijken.  
 “We willen ermee aangeven hoe omvangrijk onze fotocollectie is. In totaal heeft het Nationaal Archief 15 miljoen foto’s in bezit, waarvan er 1,2 miljoen zijn ontsloten via een beeldbank. Hieruit zijn tienduizend foto’s geselecteerd voor Photopolis,” aldus Dennis Voorham, die als projectleider betrokken is bij dit project.
Screenshot van de Photopolis applicatie. Met dank aan het Nationaal Archief
Volgens de dienstdoende suppoosten is deze opstelling een doorslaand succes. Scholieren zijn er niet bij weg te slaan en als er een klas de tentoonstelling bezoekt mogen de brillen onder strikte tijdsbeperking van maximaal tien minuten per persoon gebruikt worden. Aangetrokken  door deze nieuwe ervaring kijken jongeren letterlijk met andere ogen naar beelden uit het verleden. Gisteren lieten ook volwassen bezoekers zich trouwens niet makkelijk na tien minuten de bril ontnemen. Daarnaast biedt deze opstelling het Nationaal Archief de mogelijkheid veel meer foto’s te laten zien dan bij een meer traditionele tentoonstelling. 

Voor wie bang is om duizelig te worden: je vliegt niet snel en de échte suppoost of ‘gastheer’ biedt zeer zorgzame begeleiding. Een aanrader!

Geen opmerkingen: