dinsdag 11 februari 2014

Serendipiteit

Konijntje geprint met pub 3D printer in Frysklab
Geprint met 3D printer Cube
Op dezelfde dag én het Frysklab betreden gevuld met 3D printers én experimenteren met een Google glass op je hoofd; hoe bevoorrecht kan je zijn? Het was een delegatie uit de Openbare Bibliotheek Amsterdam gegund tijdens een inspirerende dag georganiseerd door Probiblio in Hoofddorp. Thema van deze dag: innovatieve technieken die de manier waarop wij communiceren en zaken doen totaal kunnen veranderen. Welke rol kunnen deze technieken spelen in de bibliotheek?
Image
Via Google glass real time op Twitter geplaatst
Ingeleid en toegelicht door bevlogen sprekers zoals Jeroen de Boer (domeinspecialist nieuwe media van Bibliotheekservice Fryslân, bestuurder bij FabLab Benelux Foundation) en Ronald van der Lingen, werkzaam bij Layar, werd een groep  van ongeveer 70 bibliothecarissen uit heel Nederland getoond waar vernieuwende toepassingen van techniek gecombineerd met veel passie, nieuwsgierigheid en een hands-on mentaliteit toe kunnen leiden.
Saillante voorbeelden uit de praktijk die Jeroen de Boer na zijn presentatie noemde waren een samenwerkingsverband tussen het Amsterdamse FabLab Waag en een FabLab in Yogyakarta in Indonesië waardoor tweedehands protheses met behulp van tussenstukken op maat van bamboe gemaakt een nieuw leven krijgen en vele malen goedkoper worden voor de gebruiker. Ook noemde hij een Amsterdams duo modeontwerpsters die bij toeval ontdekten dat stof gebruikt voor badkleding gesneden met een lasersnijder door verhitting samenplakt. Inmiddels verkopen deze ontwerpsters niet zoals gepland hun ontwerpen. Die geven ze vrij. Zij leveren de stoffen bij de ontwerpen en hebben daarmee een heel andere bron van inkomsten dan zij ooit hadden kunnen bedenken.
Image
Ronald van der Lingen hoort tot de uitverkoren 3 personen in Nederland die op dit moment in het bezit zijn van een Google glass. Ronald kon zijn voordeel doen met een voorverkoop omdat hij een ontwikkelaar is en Google zeer gebaat is bij alle feedback en ontdekkingen van een selecte groep gebruikers. Het aantal functionaliteiten genoemd door Ronald is indrukwekkend; onder meer Google search, - knowledge graph, - translate, - now, navigatie, foto en video direct deelbaar via de sociale media. Toch voorziet hij dat het nog geruime tijd zal duren voor Google glass door een grote groep gebruikers gekocht zal gaan worden. In Europa weegt privacy zwaarder dan in Amerika. Daarnaast zijn er nog niet voldoende nuttige toepassingen ontwikkeld om te kunnen spreken van een ‘killer feature’. Modieus is Google glass genoeg; onlangs werden nieuwe monturen ontwikkeld waardoor de bril aan persoonlijke smaak kan worden aangepast en voorzien van geslepen glazen.
Spannend bij al deze technologische ontwikkelingen blijft de vraag of een doorbraak komt vanuit de doorontwikkeling van de techniek; min of meer gestuurd en gepland, of vanuit een toevallige ontdekking door een experiment in de praktijk; pure serendipiteit. Stiekem blijf ik geloven in het laatste. En dan gefaciliteerd door een bibliotheek….

2 opmerkingen:

Unknown zei

Oh wat hou ik toch van die titel ;-)
Dank voor het leuke verslag.

Inmiddels begreep ik van Ronald, zijn er meer Glasses in Nederland in omloop. Hij schat zo'n 30. Hijzelf had er al twee. Alle explorers hebben invites gekregen waarmee ze anderen kunnen voordragen voor een bril. En die van Ronald zijn op...

Kenniswerker zei

thnx. komende week keertje skypen over toepassen in OB? ben daar kenniswerker en vond jou niet. Invite je mij? groet, Harriet