donderdag 10 juli 2008

Ding 22: Library 2.0

Wat mij opvalt is dat veel van de artikelen, goeroes en enthousiasme Amerikaans zijn.
Ook de succesverhalen, bevoorbeeld uit Seatle, van wat een bibliotheek kan betekenen, komen uit de VS.
Als ik denk vanuit mijn beperkingen heeft voor mij de reden waarom bibliothecair Nederland plaatselijk (nog) niet zo 2.0 in de werkomgeving in praktijk brengt, zelfs na de cursus 23 dingen, te maken met het gebrek aan trots op de eigen bibliotheek; op de meerwaarde van de bibliothecaris. Ons zelfbeeld is vaak te bescheiden, daar waar dat van de Amerikanen vaak zeer positief (soms zelfs megalomaan) is.
Vertonen van films als die over Seattle is imponerend, maar mist het doel: maak de bibliothecaris trots op zijn vak. Als je die trots bezit, ben je 24 uur per dag informatiespecialist en geef je vanzelf die inlichtingenfunktie via MSN invulling en voel je dat niet als extra plicht!
De cursus 23 dingen appeleert aan de spelende bibliothecaris; eigenlijk het aloude Homo ludens van Huizinga. Essentieel; het bewijst dat je vak ook leuk kan zijn en je hobby ook je vak. En nu nog de link naar de beroepstrots en informatieroeping van de spelende bibliothecaris....
Door ambassadeurs te trainen proberen wij aan die trots te appeleren.
Suggestie: zet alle best practices van in de praktijk gerealiseerde 2.0-toepassingen op Nederlandse bibliotheeksites op basis van 23 dingen op de 23 dingensite. Breng een landelijke platformuitwisseling op gang over concrete realisaties.

3 opmerkingen:

23 Dingen zei

Ik denk dat je daar een goed punt aansnijdt. Is het met de trots van 'de Nederlandse bibliothecaris' zo matig gesteld? Kun je dat ergens aan afmeten? Straalt "ons" imago ook op ons af op verjaardagsfeestjes? En hoe zouden we dan toch weer trots moeten worden op het vak

Goeie tips geef je aan het einde, die zal ik zeker overwegen, waarschijnlijk is dat het handigst in een wiki-vorm te doen. Ik weet er zo al enkele te noemen op het gebied van nieuwe blogs, catalogus widgets (inclusief een voor al@din) en het gebruik van interne wiki's.
Komen er uit de VOB nog sprankelijke ideeen naar voren?

Unknown zei

Dat is zeker een goed idee maar besef wel dat mensen er al moeite mee hebben om zulke platformen massaal te vullen. Ooit werd de basis voor zo'n wiki al gelegd en binnen Ning kan ook van alles maar de meesten hebben geen tijd of zin om content toe te voegen. Dan is het beter om te investeren in een paar enkelingen die daar tijd voor krijgen volgens mij.

Kenniswerker zei

Over verjaardagsfeestjes
gesproken: het was opvallend dat op het verjaardagsfeestje (100 jaar) van de branchevereniging zo weinig leden waren. Dat gevoel bij één grote club te horen zou schaalvergroting en synergie kunnen opleveren. Bibliotheken zouden hun medewerkers kunnen stimuleren tot externe samenwerkingsverbanden, transbibliothecaire werkgroepen op themagebieden, best practices bekijken.

De voorbeelden uit het land gebruik ik vooral als goede illustraties bij gesprekken en onderhandelingen over de digitale bibliotheek van de toekomst. Zoals ik op een andere blog meldde ontbreekt het mijns inziens op elk front aan openheid en als we beginnen met openheid van systemen ben je eigenlijk al web 3.0....
Rob, wanneer krijgen we DIE cursus?